1.Edhe pa pritur gjykimin e kohës,mendoj se vepra dhe personaliteti i Ibrahim Rugovës do të zënë një vend të çmuar në historinë më të re politike të Kosovës dhe të popullit shqiptar në përgjithësi,me gjithë pikëpamjet e rezervuara dhe të kundërta për veprën dhe personalitetin e tij që janë dëgjuar dhe që do të dëgjohen,veçanërisht pas vdekjes së tij,nga taborre politike dhe intelektuale.Ai do të mbahet në mend për qëndrimin e tij prej njeriu që,në emër të tolerancës,”nuk u përplasë”me asnjërin që mendoi ndryshe prej tij.

Tridhjetepesë vjet më parë,në vitin 1970,doli para studentëve të vitit të parë të Fakultetit Juridik të Prishtinës një djalosh që,me fjalat e para,përfitoi auditorin e madh.I ri,po me qëndrim burri,asistent,po me dukje profesori, demonstrues, po me përgatitje ligjeruesi.Ishte ky Bardhyl Çaushi.

Sot përkujtojmë emrin dhe veprën e Gazmend Zajmit, me rastin e dhjetëvjetorit të vdekjes


Vrojtimet hyrëse

Njohës i shkëlqyer i sistemeve politike,analist  i thellë i rendeve konstitucionale, dijetar  në fushën e gjuhës dhe kombit,historian i çështjes shqiptare,mësimdhënës e pedagog ndër më të mirët,kreator i dokumenteve me vlerë për Kosovën dhe të ardhmen e saj,eseist politik,me formë të veçantë të shprehjes dhe me mendim dhe rezonim të themeltë shkencor.

Nuk fliste aty ku duhej të heshtej,nuk heshtte aty ku duhej të flitej

Emri dhe vepra e akademik Fehmi Aganit janë,padyshim,emër dhe vepër që nuk mund tw harrohen.Prandaj,sot,në pesëvjetorin e vrasjes së tij,  kujtohet  me pietet të madh emri  i dijetarit që mbërthente në vete guximin politik, të politikanit që mbillte në mendimin e tij gjykimin shkencor dhe  të eseistit sociologjik,  filozofik dhe politik që parashikonte ardhmeninë dhe vepra e tij prej një pedagogu të respektuar,shkencwtari të dëgjuar dhe njw metodologu të afirmuar.

(Fjalë në Akademinë Solemne me rastin e manifestimeve “Epopeja e UÇK-së”,Prishtinë,Amfiteatri i Fakultetit Filologjik,6 mars 2001) 

Sot bëjmë më shumë se një nderim të zakonshëm për ata që ranë për lirinë dhe nderimi për ta është nderim për kombin të cilit i takojmë. Sot bëjmë më shumë se një nderim të zakonshëm për Jasharajt dhe nderimi për ta është nderim për lirinë.Sot shqiptarët përkulen para varreve të dëshmorëve të kombit,duke përkujtuar historinë e tyre të re,të përshkuar me trimëri dhe sakrificë…